Microbiologische corrosie (MIC) kan zowel in zoutwater- als in zoetwateromgevingen ernstige schade aan damwanden veroorzaken. Het is cruciaal om de precieze corrosieprocessen te identificeren via visuele, microbiologische, chemische en mineralogische analyses. Deze inzichten helpen om de juiste maatregelen te nemen en verdere schade te voorkomen. Daarom presenteren we twee casussen, één in zoutwater en één in zoetwater, die de impact van MIC illustreren.
Bij een afvalwaterzuivering waar gezuiverd water in het eigen bedrijfsproces wordt hergebruikt, zijn in de afgelopen jaren in het bedrijfswatersysteem op meerdere plekken lekkages ontstaan. Vermoed wordt dat het gaat om Microbieel Geïnduceerde Corrosie (MIC). Microbial Analysis is ingeschakeld om te achterhalen wat de precieze oorzaak van de lekkages is en te bekijken welke maatregelen kunnen worden genomen om de levensduur van het huidige leidingenwerk te verlengen.
Je staat er eigenlijk nooit bij stil als je de kraan opendraait voor wat water om bijvoorbeeld koffie te zetten, wat er allemaal nodig is om dat water bij jou te krijgen. Vitens is een bedrijf dat ervoor zorgt dat maar liefst 5,7 miljoen mensen elke dag voorzien zijn van schoon drinkwater. Per jaar levert het bedrijf ruim 330 miljoen m3 water via een leidingennetwerk met een indrukwekkende lengte van maar liefst 49.600 km. Stel je voor, dat is langer dan de omtrek van de aarde! Onderhoud van zo’n netwerk is dan ook een uitdagende klus.
Tijdens een inspectie in een ondergrondse parkeergarage ontdekte een inspecteur van Nebest B.V. een vrij dramatische uitziende, slijmerige, gele en groene aanslag op een stalen damwand. Verder toonden metingen op verschillende plekken aan dat er meer corrosieschade was dan verwacht. Omdat vermoed werd dat er hier sprake was van biologische corrosie oftewel MIC corrosie, vond Nebest dat het tijd werd om een MIC-expert van Microbial Analysis te bellen. Biologische corrosie is gevreesd omdat het in no time materiaal als sneeuw voor de zon kan laten verdwijnen.
De afgelopen jaren constateerden tankinspecteurs een toename van corrosiegevallen in ondergrondse dieselopslagtanks. Dit is verontrustend omdat door aantasting van de tanks de kans groter wordt dat brandstof in de bodem lekt en milieuverontreiniging ontstaat.
In 2014 schreef de Engelse gasleverancier National Grid een tender uit om de pijpleiding onder de rivier de Humber te vervangen. Via deze pijpleiding wordt 20% van het aardgas naar Engeland vervoerd. De pijpleiding ligt op een bijzondere plek, dichtbij de monding van de rivier in de Noordzee. Door het getijde met een hoogteverschil van 6 meter ontstaat een zeer sterke stroming, waardoor de gasleiding steeds verder bloot komt te liggen. Om dit probleem op te lossen wordt er een 5 km lange tunnel met een diameter van 4 meter aangelegd op een diepte van 31 meter onder de rivier door. De eis is dat de tunnel een levensduur heeft van 120 jaar. Voor de gasleiding wordt uitgegaan van een levensduur van 40 jaar.
TAQA is een internationaal opererend energie- en waterbedrijf gevestigd in Abu Dhabi. TAQA is Arabisch voor energie. Het bedrijf houdt zich bezig met energieopwekking, olie- en gaswinning, waterontzilting, pijpleidingen en gasopslag. Veilig en goed functionerende pijpleidingen zijn vanzelfsprekend erg belangrijk voor het bedrijf.
Om producten zoals salami, cervelaat en filét americain houdbaar te maken wordt in de vleessector al jaren met hetzelfde proces gewerkt, namelijk fermentatie. Fermentatie is een van de oudste manieren om voedsel houdbaar te maken en maakt gebruik van bacteriën, schimmels en gisten. Dit proces verloop niet altijd optimaal, wat naast een slechtere smaak van het product ook kan leiden tot microbiële risico’s.
Overstortbagger is bagger die in de buurt van een riooloverstort uit sloten en kanalen wordt gehaald. Deze bagger is vaak vervuild, doordat bij hevige regenval rioolwater en slib in de overstort stroomt. Jaarlijks zorgt het afvoeren van dit mogelijk vervuilde baggerslib voor behoorlijk hoge kosten. Daarom heeft het waterschap Noorderzijlvest Bioclear earth in samenwerking met Microbial Analysis de opdracht gegeven om te onderzoeken of het veilig is om dit slib op een duurzame manier te hergebruiken.
Op verzoek van een opdrachtgever heeft Microbial Analysis onderzoek uitgevoerd naar een in 2008 geïnstalleerde brandblusleiding in een afvalverwerkingsfabriek. Sinds enkele jaren treden er in deze leidingen regelmatig lekkages op, waarbij de aard van de schade doet vermoeden dat het om microbiologisch veroorzaakte corrosie gaat (MIC).
Bij het Defensie-eiland in de gemeente Woerden bevindt zich een grondwaterverontreiniging in het diepe grondwater, die ontstaan is door de stomerij-activiteiten van Defensie in het verleden. Het gaat om de vluchtige chloorkoolwaterstoffen (VOCl) cis-dichlooretheen en vinylchloride. De gemeente is bezig met het ontwikkelen van een plan voor het beheer van deze diepe verontreiniging en wil graag zekerheid of er biologische afbraak optreedt van de VOCl’s en zo ja met welke snelheid dit gebeurt. Bioclear earth is ingeschakeld om dit in kaart te brengen.