'What is essential is invisible to the eye'

De essentie van alles wat wij doen begint met wat onzichtbaar is voor het blote oog. Ons werk bestaat uit het ontrafelen van complexe microbiologische puzzels die wij oplossen door de microbiële wereld zichtbaar en begrijpelijk te maken voor onze klanten. De technologie die wij gebruiken, stelt ons in staat de puzzelstukjes te vinden die daarvoor nodig zijn. En laten wij nou gek zijn op puzzelen!

Geboren in de ruimte

Ons ontstaan hebben we te danken aan een Europese ruimtereis. In de jaren ’90 kreeg ons moederbedrijf Bioclear de opdracht van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) om een biologisch luchtfilter te ontwerpen voor bemande ruimtestations. In dit “levende filter” zorgen bacteriën ervoor, dat de cabinelucht wordt gezuiverd door verontreinigingen in de lucht af te breken en om te zetten naar recyclebare stoffen (water en koolstofdioxide).

Maar in elk levend systeem bestaat altijd het risico dat naast “goede” ook “slechte” bacteriën gaan groeien en dat zou gezondheidsrisico’s kunnen opleveren voor de astronauten. Om de “Bad guys” op tijd te kunnen detecteren ontwikkelde ons moederbedrijf Bioclear een screeningsmethode op basis van DNA-analyse, waarmee de bemanning het filter zelf snel en gemakkelijk kon screenen. De analysemethode die we destijds gebruikten was FISH. DNA-analyse stond destijds nog in de kinderschoenen en FISH (Fluorescentie-in-situhybridisatie) werd op dat moment alleen nog maar toegepast op twee buitenlandse universiteiten. Het mooie van FISH was dat we ziekteverwekkers konden laten oplichten (fluorescentie) zodat ze zichtbaar werden onder een fluorescentiemicroscoop.

Wij maken de onzichtbare wereld begrijpelijk en beheersbaar

Onze experimenten in de ruimte leverden ons veel nieuwe kennis op en het werd al snel duidelijk dat die kennis ook heel bruikbaar is voor allerlei uitdagingen en vragen op aarde. In 2014 hebben we dan ook besloten Microbial Analysis af te splitsen van het moederbedrijf Bioclear earth om ons helemaal te specialiseren in DNA/RNA technologie.  De technieken die we gebruikten in ons ruimtevaartproject hebben de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt en daarmee zijn ook hun toepassingsmogelijkheden toegenomen.

​ Innovatie zit in ons DNA

Door onze geboorte in de ruimte zit innovatief denken in onze genen. De microbiële wereld is net als de ruimte enorm fascinerend, er is nog veel onbekend terrein en er zijn nog heel wat puzzels om op te lossen. Wij hebben een aangeboren nieuwsgierigheid naar nieuwe technologieën. Niet alleen als het gaat om analysemethoden maar ook als het om gaat om IT-oplossingen om alle data van die analyses goed te verwerken. Daarom hebben wij geïntegreerde LIMS software (Maims) ontwikkeld om data slim en efficiënt te verwerken en inzichtelijk te maken voor onze klanten. Inmiddels wordt onze software onder licentie door derden gebruikt.

​ Onze klanten

Onze klanten komen uit veel verschillende sectoren zoals de gas- en olie-industrie, infrastructuur, groene energie winning, voedselindustrie, farmaceutische industrie, waterwinning etc. Al onze klanten hebben in elk geval één ding gemeenschappelijk: ze hebben te maken met de onzichtbare en vaak complexe microbiële wereld. Wij helpen onze klanten door deze wereld zichtbaar, begrijpelijk en beheersbaar te maken.

​ Onze overzeese Partner OSP

Onze ontdekkingsreis naar het microbiële leven brengt ons op allerlei plekken ter wereld. Om onze klanten in Noord-Amerika nog beter van dienst te zijn, zijn wij begin 2018 een partnerschap aangegaan met het Canadese bedrijf OSP Microcheck. Dankzij deze samenwerking kunnen onze overzeese klanten voor hun analyse terecht op hun eigen continent. OSP Microcheck werkt volgens onze standaarden en gebruikt onze software. Daarmee kunnen wij garant staan voor de kwaliteit van de analyses.

We make the invisible world visible and controllable