Microbiologische corrosie: een bedreiging voor damwanden in zout- en zoetwater

Microbiologische corrosie (MIC) kan zowel in zoutwater- als in zoetwateromgevingen ernstige schade aan damwanden veroorzaken. Het is cruciaal om de precieze corrosieprocessen te identificeren via visuele, microbiologische, chemische en mineralogische analyses. Deze inzichten helpen om de juiste maatregelen te nemen en verdere schade te voorkomen. Daarom presenteren we twee casussen, één in zoutwater en één in zoetwater, die de impact van MIC illustreren.

2. Corrosieschade in damwand van een zoetwater sluis

Tijdens een onderwaterinspectie van een damwand in een sluis in een zoetwateromgeving werd significante corrosieschade ontdekt. Deze schade werd vermoedelijk veroorzaakt door microbiologisch beïnvloede corrosie (MIC). Wij werden gevraagd een uitgebreid onderzoek uit te voeren om te onderzoeken wat er aan de hand was.

Onderzoeksaanpak
Ons onderzoek bracht verschillende bewijslijnen samen: visuele inspectie, microbiologische analyse van de corrosieproducten en chemische analyse van het water."

Resultaten

  • Visuele Inspectie: foto van het corrosiedefect toonde een oranje kleur, vaak indicatief voor zuurstofgerelateerde corrosie, maar sluit MIC niet uit.
  • Microbiologische Analyse: de monsters bevatten een hoog aantal MIC-gerelateerde bacteriën en archaea, vooral zwavel- en sulfaatgerelateerde bacteriën.
  • Chemische Analyse: er is voldoende organisch en anorganisch koolstof, zwavel en stikstof in het water, bevorderend voor de groei van MIC-micro-organismen.
  • Mineralogische Analyse: het corrosieproduct bevat hoge concentraties ijzer en silicium, evenals lepidocrociet en goethiet, die indirect wijzen op MIC.

Conclusie en Advies
De resultaten van de analyses bevestigden de aanwezigheid van MIC, maar ook andere corrosieprocessen in de damwand. Om verdere schade te voorkomen, werden maatregelen zoals volledige vervanging van de damwand, toepassing van kathodische bescherming en coating aanbevolen. Bij behoud van het huidige systeem werd geadviseerd om mitigerende maatregelen toe te passen om het ontstaan van biofilms te voorkomen en de MIC-processen te remmen.

1. Razendsnelle corrosie in damwand veroorzaakt door bacteriën

In een zoutwateromgeving werd een zorgwekkend probleem ontdekt: razendsnelle corrosie aan de damwand. In slechts één decennium was op sommige plekken de 8 mm dikke damwand volledig verdwenen, wat leidde tot verzakkingen. Deze snelle corrosie suggereerde dat er waarschijnlijk sprake was microbiologisch beïnvloede corrosie (MIC).

Onderzoeksaanpak
Om de oorzaken van de snelle corrosie bloot te leggen, werd een team van experts ingeschakeld. Een duikteam filmde verdachte damwandlocaties en nam monsters van de gecorrodeerde delen. De monsters werden vervolgens grondig geanalyseerd in ons lab.

ResultatenVisuele Inspectie: duidelijke aanwezigheid van putcorrosie, typerend voor MIC.

  • Microbiologische Analyse: in de monsters werden zwavelgerelateerde bacteriën, sulfaatreducerende en sulfaatoxiderende bacteriën, en ijzerreducerende bacteriën aangetroffen.
  • Chemische Analyse: de samenstelling van het zoute havenwater bevordert microbiële groei met voldoende voedingsstoffen zoals organisch en anorganisch koolstof, en zwavel.
  • Mineralogische Analyse: de resultaten van het mineralogisch en chemisch onderzoek van de corrosieproducten onderbouwen de diagnose dat er sprake is van MIC. De resultaten sluiten niet uit dat er mogelijk ook nog andere corrosieprocessen plaatsvinden.

Conclusie en Advies
De onderzoeksresultaten bevestigden dat de snelle corrosie van de damwand het gevolg was van MIC, met een hoge corrosiesnelheid die wijst op Accelerated Low Water Corrosion (ALWC). Dit zien we vaker optreden op plekken waar het waterniveau erg fluctueert. Gezien de ongunstige omgevingsomstandigheden, zoals de relatief hoge aanwezigheid van verschillende soorten MIC-bacteriën en voldoende voedingsstoffen, hebben we een passend mitigatieplan voor deze locatie gemaakt om verdere schade te beperken. Dit omvatte onder andere een speciale coating en kathodische bescherming.

Elsemiek Croese,
croese@microbialanalysis.com

Reinoud Homan,
homan@microbialanalysis.com

Wilt u meer weten over corrosieschade in damwanden of wilt u schade voorkomen, neem dan contact op met onze experts.