MIC van mythe tot erkend schadebeeld

Tijdens het feestelijke 75-jarige jubileum van de Studiekern Corrosie presenteerde Elsemiek Croese een boeiende lezing over het onderwerp "Microbiologisch geïnduceerde corrosie (MIC): van mythe tot erkend schadebeeld". De Studiekern Corrosie is een gedreven groep van corrosiedeskundigen uit het Nederlandse bedrijfsleven, diverse instituten en technische universiteiten. Hun hoofddoel is om informatie over corrosieonderzoek en praktijkervaringen met elkaar te delen en deze waardevolle kennis te verspreiden.

In haar rol als MIC-expert bij Microbial Analysis deelde Elsemiek Croese, PhD, tijdens de bijeenkomst niet alleen haar uitgebreide praktijkervaring, maar wierp ze ook licht op de ontwikkelingen die nodig zijn om een beter inzicht te krijgen in materiaalaantasting door micro-organismen. Micro-organismen mogen dan onzichtbaar zijn, hun rol bij corrosie is aanzienlijk en wordt nog vaak onderschat.

De volgende onderwerpen werden belicht in de presentatie:

  • Terug in de tijd: de eerste ontdekking van MIC in de wetenschap.
  • Het eerste MIC- project (2002) uitgevoerd door Bioclear, het moederbedrijf van Microbial Analysis.
  • Afgelopen 10 jaar: afstemming tussen diverse vakgebieden en het overbruggen van de kloof tussen wetenschap en industrie resulterend in serieus onderzoek en erkenning van MIC.
  • De opdracht, zowel voor nu als voor de toekomst: ontwikkelen van standaarden en opzetten van netwerken, zoals Cost Action EuroMIC, om bestaande kennis te delen en de vragen vanuit de industrie af te stemmen met lopend wetenschappelijk onderzoek. 

De presentatie bevat een aantal sprekende voorbeelden van MIC-schadebeelden.

Wilt u meer weten over de Studiekern Corrosie en bent u nieuwsgierig geworden naar de presentatie van Elsemiek klik dan op deze link.

Elsemiek Croese
croese@microbialanalysis.com